Här kommer ett seriöst inlägg om en väldigt seriös maträtt! Det blev så himla gott så jag bara måste dela med mig. Jag hade i följande (observera att detta räcker till minst 4 portioner):
1,5 dl bulgur
1 dl gröna linser
2 avokado
1 röd paprika
1/2 gurka
Fetaost
1 liten burk kidneybönor
1 liten burk majs
Sedan gjorde jag egen tzatsiki och hade till. Mums, vad mumsigt det blev!
onsdag 22 februari 2012
Vecka 5
Är redan inne på min femte vecka som läkarstudent! Herregud, vad tiden går. Att tänka att det bara är 215 utbildningsveckor kvar tills jag kan kalla mig läkare är helt sjukt. Än känns det inte som att jag hunnit landa. Dagarna går förbi, en del fyllda av intressanta föreläsningar och en del HELt värdelösa. Men ibland är det som att någon knuffar till mig och säger "Hej, du ska bli läkare. Du är precis där du vill vara i livet." och då blir jag alldeles varm inombords och kan le fånigt i flera minuter.
Vad har då hänt sedan jag kom hit? Två veckor av underbar nollning, massa basgruppsträffar om hälsa och etik, massa konstiga föreläsningar om ingenting, danskurs, promenader runt Stångån, korvstroganoffätning, fracksömnad... jag har haft så otroligt kul! Och jag hoppas och är nästan övertygad om att jag kommer fortsätta stormtrivas här :)
För att göra er lite avundsjuka så kan jag berätta att vi har 4 grader och gröna gräsmattor. I februari. Det är som att vara utomlands!
Vad har då hänt sedan jag kom hit? Två veckor av underbar nollning, massa basgruppsträffar om hälsa och etik, massa konstiga föreläsningar om ingenting, danskurs, promenader runt Stångån, korvstroganoffätning, fracksömnad... jag har haft så otroligt kul! Och jag hoppas och är nästan övertygad om att jag kommer fortsätta stormtrivas här :)
För att göra er lite avundsjuka så kan jag berätta att vi har 4 grader och gröna gräsmattor. I februari. Det är som att vara utomlands!
lördag 4 februari 2012
Det är när man ser botten man inser hur bra man hade det
Jag är helt övertygad om att det har skett ett inbrott på mitt rum. Inget har blivit taget, men någon har gått in i mitt badrum och använt upp nästan all min moringa-body butter. För det kan bara inte vara så att jag redan använt upp allt. Det går jag inte med på!
tisdag 31 januari 2012
Varför jag vill bli läkare
Har fått frågan ganska många gånger om varför jag vill bli läkare, och det är ganska svårt, nästan omöjligt att förklara det. Särskilt kortfattat. Men jag tänkte ändå försöka dela med mig av några tankar.
Rollen som läkare bör beträdas av någon med förmåga att se alla människor. Att kunna trösta förbehållslöst. Att vid behov lindra. Att ge av hela sig själv utan att någonsin ha krav på att få någonting tillbaka. Att veta att jag skulle kunna utvecklas till en sådan människa är skäl nog för mig att välja läkaryrket. Att få använda medlidande och kunskap som verktyg i en profession där det handlar om att hela och bota skulle få mig att känna mig enormt priviligerad.
Det kommer att bli hårt. Vägarna kommer att vara långa och krångliga. Jag kommer ställas inför många, mer eller mindre, livsavgörande val. Men då, i det mörkaste av mörkaste, hoppas jag kunna gå tillbaka till den här texten. Hoppas på att kunna läsa mellan raderna och återfinna den där gnistan som just nu är så stark. Jag vill ju det här! Jag suktar efter den kunskap och erfarenhet som kommer forma mig till den människa jag en dag kommer bli.
Jag hoppas och tror att studieformen i Linköping kommer gagna mig i den mån att den kommer göra mig mer öppen för vad som är viktigt i en situation och, kanske framförallt, att jobba i team med människor som kan lika mycket som jag, men om andra saker.
Och mina kära vänner, just därför vill jag bli läkare!
Rollen som läkare bör beträdas av någon med förmåga att se alla människor. Att kunna trösta förbehållslöst. Att vid behov lindra. Att ge av hela sig själv utan att någonsin ha krav på att få någonting tillbaka. Att veta att jag skulle kunna utvecklas till en sådan människa är skäl nog för mig att välja läkaryrket. Att få använda medlidande och kunskap som verktyg i en profession där det handlar om att hela och bota skulle få mig att känna mig enormt priviligerad.
Det kommer att bli hårt. Vägarna kommer att vara långa och krångliga. Jag kommer ställas inför många, mer eller mindre, livsavgörande val. Men då, i det mörkaste av mörkaste, hoppas jag kunna gå tillbaka till den här texten. Hoppas på att kunna läsa mellan raderna och återfinna den där gnistan som just nu är så stark. Jag vill ju det här! Jag suktar efter den kunskap och erfarenhet som kommer forma mig till den människa jag en dag kommer bli.
Jag hoppas och tror att studieformen i Linköping kommer gagna mig i den mån att den kommer göra mig mer öppen för vad som är viktigt i en situation och, kanske framförallt, att jobba i team med människor som kan lika mycket som jag, men om andra saker.
Och mina kära vänner, just därför vill jag bli läkare!
söndag 29 januari 2012
måndag 23 januari 2012
Nollan
Lång, informationssmäckad, rolig, tröttsam, varm, kall, skrattig, gåig, räddaste-jag-någonsin-varit, god, mer skrattig, beundrande och supernöjd har min första dag som nolla vid Hälsouniversitetet varit. Har blivit sååå bra omhändertagen av faddrar för att sedan bli skrämd till närmast hjärtstopp av fadderister. Vilken dag! Fler sådana, tack!
torsdag 19 januari 2012
Mat-Sandra
Har lagt till en ny etikett här som heter Mat-Sandra. Här kan ni se alla fantastiska rätter jag lagar till och ibland kanske jag till och med bjuder på ett litet recept eller två.
Vi inleder med en mycket svår, mycket komplicerad rätt som man inte ska försöka sig på utan många års erfarenhet i köket. Nämligen ugnspannkaka. För att få till en lika fin ugnspannkaka som jag har, se receptet nedan.
Vi inleder med en mycket svår, mycket komplicerad rätt som man inte ska försöka sig på utan många års erfarenhet i köket. Nämligen ugnspannkaka. För att få till en lika fin ugnspannkaka som jag har, se receptet nedan.
1. Blanda ägg, mjöl och mjölk.
2. Häll i en alldeles för liten form (se bild ovan).
3. Sätt in i ugnen på 225 grader i 30 minuter (skit i att det står 20 på receptet).
4. Ät med mycket sylt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)